Riksdagen


Socialdemokraterna i Skåne representeras i Sveriges riksdag av tolv folkvalda ledamöter från fyra olika valkretsar. Här hittar du mer information om vilka de är, vad de gör och hur du kommer i kontakt med dem.
Norra och östra valkretsen
(Bromölla, Båstad, Hässleholm, Klippan, Kristianstad, Osby, Perstorp, Simrishamn, Tomelilla, Åstorp, Ängelholm, Östra Göinge, Örkelljunga)

Annelie Karlsson, Kristianstad
Riksdagsledamot i Arbetsmarknadsutskottet
E-post: annelie.karlsson@riksdagen.se

Jag brinner för en trygg arbetsmarknad. Idag tvingas många sova med mobilen bredvid sängen för att inte missa ett jobb. Och många, särskilt kvinnor, jobbar ofrivilligt deltid och har otrygga anställningar. Anställningstryggheten måste stärkas! Som ung jobbade jag på Kapp Ahl och blev intresserad av fackliga frågor. Jag har arbetat som Handelsombudsman, men är sedan 2010 riksdagsledamot. Mitt hem är på söder i Kristianstad.

Per-Arne Håkansson, Åstorp
Riksdagsledamot i Konstitutionsutskottet
E-post: per-arne.hakansson@riksdagen.se

Mina politiska hjärtefrågor är minskade klyftor, kunskap och lärandeoch att skapa tillväxt med hållbar utveckling. Min yrkesbakgrund är journalist i dagspress och därefter ombudsman för Socialdemokraterna. Jag valdes in i riksdagen 2014. I riksdagen är jag ledamot i Näringsutskottet. Jag bor i Åstorp, född 1963 och är gift med Carina. Vi har två vuxna döttrar.

Anna Wallentheim, Hässleholm
Riksdagsledamot i Kulturutskottet
E-post: anna.wallentheim@riksdagen.se

Vi måste skapa en skola där alla elever blir sedda och lärare får vara lärare. En jämlik kunskapsskola. Vi måste också motverka psykiska ohälsan bland barn och unga vuxna. Som mamma, kvinna, lärare och socialdemokrat är jag övertygad om att ett tryggt samhälle skapas
genom social rättvisa. En politik för en jämlik skola, en stark välfärd och en meningsfull fritid.
Södra valkretsen
(Burlöv, Kävlinge, Lomma, Lund, Sjöbo, Skurup, Staffanstorp, Svedala, Trelleborg, Vellinge, Ystad)


Morgan Johansson, Lund
Justitie- och inrikesminister
E-post: ju.registrator@regeringskansliet.se

Jag vill skapa ett tryggare och mer jämlikt samhälle. Därför ska vi investera i en bättre välfärd och bekämpa både brotten och brottens orsaker. Jag är justitie- och inrikesminister med ansvar för rättsväsendet, brottsbekämpning, ordning, säkerhet, krisberedskap och civilt försvar. Jag bor i Lund och är 48 år.


Marianne Fundahn, Trelleborg
Riksdagsledamot i arbetsmarknadsutskottet
E-post: marianne.fundahn@riksdagen.se

Mina hjärtefrågor är vård, skola och omsorg. Jag vill att den offentliga verksamheten ska vara så bra att privata alternativ inte efterfrågas. För att nå dit måste vi satsa resurser och stärka personalen. Jag är anställd på Trelleborgs lasarett som undersköterska och har också varit fackligt aktiv för Kommunal. Jag har fyra vuxna barn är 59 år och gift med Kenneth.


Rikard Larsson, Staffanstorp
Riksdagsledamot och vice ordförande i Socialförsäkringsutskottet
E-post: rikard.larsson@riksdagen.se

De viktigaste frågorna för mig är välfärdsfrågor, i synnerhet sjukvården – och hur vi kan bli starkare som region. Både tillsammans med våra svenska grannregioner och med den danska sidan av
Öresundsregionen. Under mina år som politiker i Region Skåne har jag fått ett regionalt perspektiv som jag tar med mig i politiken. Jag bor i Hjärup i Staffanstorps kommun. Är gift och har två nu vuxna barn.


Elin Gustafsson, Lund 
Riksdagsledamot i Trafikutskottet (statsrådsersättare)
E-post: elin.a.gustafsson@riksdagen.se

Jag brinner för jämlikhet och en stark och gemensam välfärd. Men särskilt för skola, jämställdhet och internationell solidaritet. Jag är 29 år och bor i hyresrätt i Lund – en kock som studerat genus- och
statsvetenskap vid Lunds universitet. Idag är jag kommunalråd för Socialdemokraterna i Lunds kommun. Utanför politiken lagar jag mat, har intresse för arkitektur, design och går gärna på teater.
Valkrets Malmö

Joakim Sandell, Malmö 
Riksdagsledamot i Justitieutskottet
E-post: joakim.sandell@riksdagen.se

För mig är jobben och välfärden de viktigaste frågorna. Och för mig hänger de ihop. En hög sysselsättning kräver en väl fungerande välfärd och för att vi ska kunna utveckla och förbättra välfärden behöver vi en hög sysselsättning. Jag bor med sambo och barn i Sorgenfri där jag uppskattar närheten till Folkets Park och till stan. Fritiden tillbringar jag gärna i Folkets Park eller med att se på fotboll.


Hillevi Larsson, Malmö
Riksdagsledamot i Skatteutskottet
E-post: hillevi.larsson@riksdagen.se

Jag vill ha ett jämlikare och mer jämställt Sverige. Viktiga jämlikhetsreformer: Arbete och bostad åt alla. Fri tandvård. Stoppa vinster i välfärden. Omfördela från höginkomsttagare till låginkomsttagare. Satsa på välfärden. Viktiga jämställdhetsreformer: Lön och pension som går att leva på. Trygga jobb. Möjlighet att kombinera arbete och familj. Nollvision för våld mot kvinnor. Bättre arbetsmiljö. Jämställd vård.

Jamal El Haj, Malmö
Riksdagsledamot i Utrikesutskottet
E-post: jamal.el-haj@riksdagen.se

Svenska kollektivavtal ska gälla för arbete utfört i Sverige. Det är grunden för ordning och reda på arbetsmarknaden. Ockupationen av Palestina är orättvis och olaglig och måste upphävas. Jag arbetar med skattefrågor i riksdagen, är med i fackförbundet IF Metall och bor i Limhamn. På fritiden uppskattar jag att umgås med familj och vänner. Jag läser gärna en god bok, tar en lång promenad eller simtur.
Västra valkretsen
(Bjuv, Eslöv, Helsingborg, Höganäs, Hörby, Höör, Landskrona och Svalöv)

Niklas Karlsson, Landskrona
Riksdagsledamot och ordförande i Försvarsutskottet
E-post: niklas.karlsson@riksdagen.se

För mig är jobb och utbildning de två viktigaste politiska frågorna.
Så får människor möjlighet att försörja sig och få ett bra liv. Och så skapar vi en välfärd med hög kvalitet åt alla. Jag är riksdagsledamot från Landskrona med tycke för kultur och då särskilt fotboll. Bor med sambo och har tre barn. Jag har alltid haft ett stort samhällsintresse och gillar demokrati och frihet.

Yasmine Bladelius, Helsingborg
Riksdagsledamot i Socialutskottet
E-post: yasmine.larsson@riksdagen.se

Viktigast är att alla får en bra start i livet. Oavsett om man är pojke eller flicka, son till en murare eller dotter till en direktör, så ska alla barn ges chansen att förverkliga sina drömmar. Endast ett starkt sammanhållet samhälle gör detta möjligt. Jag brinner för frågor som rör barns rättigheter. I Sverige har vi råd att ge alla en bra start i livet. Jag är 30 år och bor i Helsingborg med min man och våra barn.


Ola Möller, Helsingborg
Riksdagsledamot i Civilutskottet
E-post: ola.moller@riksdagen.se

Ökad jämlikhet är den viktigaste frågan. Ökande klyftor minskar människors tillit till varandra. Ojämlikheten i vårt samhälle måste minska. Jag brinner mest för utbildning, jämlikhet och ekonomi. Jag har ett stort intresse för föreningslivet och sociala medier. Arbetat som kommunalrådär 35 år gammal och bor på Söder i Helsingborg tillsammans med min familj. På fritiden umgås jag med vänner och familj, ser på fotboll och tränar.
facebook Twitter Email